Första tiden med barn, Barnhälsovård ·

Barn och mat

Bilden beskriver ett litet barn som sitter och äter.

Mitt emellan blöjbyten, vaggvisor och det första årets alla omvälvande händelser är det inte alltid helt lätt att hålla reda på vad som gäller när det kommer till mat och ditt barn. Mat handlar inte enbart om att ge ditt barn näring, utan kan också vara en stund av närhet, kommunikation och umgänge. I den här artikeln guidar vi dig som förälder genom de olika stegen i ditt barns utveckling, och ger tips på vad ditt barn kan äta under sitt första levnadsår.

Glöm inte att alla barn är unika och att det därför är svårt att ange exakta tidsangivelser eller matmängder. Prata gärna med din sjuksköterska på BVC om du behöver ytterligare stöttning för just ditt barn. Längst ned på sidan hittar du också länkar om du vill läsa mer.

Mat under ditt barns första månader

De första månaderna äter ditt barn bröstmjölk eller modersmjölksersättning. Det innehåller allt det ditt barn behöver, förutom D-vitamin som din BVC hjälper dig med att tillföra. Du behöver alltså inte ge ditt barn något annat än just bröstmjölk eller modersmjölksersättning.

Vissa barn kan tidigt visa intresse för annan mat. Här är tumregeln att tidigast från fyra månaders ålder låta barnet smaka små smakprov av vanlig mat. Ett smakprov är ungefär ett kryddmått stort av maten som ska provsmakas, och det kan ges till barnet när det visar intresse. Detta kan handla om en gång om dagen eller en gång i veckan. Allt är okej!

Tanken med smakportioner är inte att börja byta ut måltider. Fortsätt amma eller ge modersmjölksersättning som tidigare. Genom att långsamt föra in nya smaker och konsistenser i barnets liv kan du successivt vänja det vid annat än mjölk.

Smakportioner från sex månader

När ditt barn är ungefär sex månader är det dags att gå från smakprov till smakportioner. Det handlar helt enkelt om att trappa upp mängden mat och ge det regelbundet. Att lära sig äta vanlig mat är en process som tar olika lång tid för olika barn. Förutom att det är helt nya smaker och konsistenser att ta in, behöver barnet lära sig att föra maten bakåt i munnen med hjälp av tungan och hantera fastare former än vad det är vant vid.

Vilken mat passar att börja med som smakportion?

Det finns inga regler kring vilken typ av mat man ska börja med när man introducerar smakportioner till sitt barn. Det viktiga är att maten har en mjuk konsistens så att risken minskas för att barnet sätter i halsen. Gör dina egna smakportioner eller köp färdig barnmat – båda sätten funkar lika bra.

Tänk på att börja med så lite som en tesked varje dag för att sedan långsamt öka mängden till små måltider när barnet själv vill ha och klarar av större smakportioner. Låt måltiden och matsituationen följa ditt barns egna intresse för mat så blir processen så smidig som möjligt. Målet är att barn vid ca 10-12 månaders ålder ska äta två huvudmål om dagen samt några mellanmål, och det brukar inte vara några problem när barnet själv får styra takten.

Det rekommenderas att du ganska tidigt under smakportionsperioden introducerar gluten i maten. Då minskar du risken för att ditt barn utvecklar en glutenintolerans. Gluten finns i framför allt vete, korn och råg, och du kan till exempel också hitta det i de fabriksproducerade grötpulvren som finns att köpa i matbutiker.

Tips! Om du vill göra övergången från bröstmjölk till smakportion lite smidigare, kan du testa att blanda i lite bröstmjölk eller modersmjölksersättning i maten. Detta gör att du både kan justera konsistensen på maten, och efterlikna smaken på mjölken i maten.

Vilken mat ska jag undvika att ge mitt barn det första året?

Ditt barn kan oftast äta samma mat som familjen äter. Men när barnet är under ett år och precis börjat äta smakportioner och måltider finns det viss mat som bör undvikas:

  • Gröna bladgrönsaker och rödbetsjuice

  • Grön potatis

  • Honung

  • Opastöriserad mjölk

  • Riskakor och risdrycker

  • Salt

  • Socker

  • Hela nötter och jordnötter

  • Teer av fänkål och anis

Hur många mål behöver mitt barn äta?

Små barn orkar inte äta lika mycket som vuxna gör vid varje måltid – därför behöver de äta mindre men oftare. Ett förslag på måltidsrytm kan vara frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål. Försök att redan tidigt undvika småätande i form av exempelvis majskrokar eller torkad frukt. Att ha mat i munnen oftare än vad som behövs kan påverka ditt barns tandhälsa och matlust.

Mer läsning

Vill du veta mer om hur du ska tänka kring mat under ditt barns första år? Då kan du kika in länkarna nedan!

Spädbarn (livsmedelsverket.se)
Broschyren "Bra mat för spädbarn under ett år" - 15 språk
Barnets mat upp till ett år - 1177 Vårdguiden

Vi hjälper dig när du behöver oss

Mama Mia Hjärta
Mama Mia, Barn- & kvinnohälsa

Vi finns med under hela livet. Hos oss har alla människor samma värde och vi bryr oss om de som kommer till oss.

Till Mama Mia

Mama Mia Hus
Om Prima Vård

Prima Vård är ett svenskt vårdbolag verksamt inom primärvård, barn- och kvinnohälsa, psykiatri och företagshälsovård.

Läs mer om oss

Mama Mia Vårdcentral
Vårdcentral & Rehab

Vi har mottagningar på flera platser i landet. Med lokalt förankrade verksamheter erbjuder vi trygg och nära vård som möter individuella önskemål och behov.

Till vårdcentral & rehab