Graviditet ·

Vad ska jag packa i BB-väskan?

Bilden visar en gravid kvinna som packar en väska med bebiskläder och en nalle.

Att packa BB-väskan är en viktig och värdefull förberedelse inför förlossningen. Inte så mycket för att se till att man verkligen får med sig det som behövs – idag på våra stora sjukhus finns det mesta att skaffa om man glömt något. Nej, att packa väskan är också en av många förberedelser du kommer att göra inför att bli en familj, i vilken form den än må vara. Ibland blir pysslet med väskan en viktig pusselbit till att inse och smälta att det nya livet är på väg.

Internet är fyllt av packningslistor till BB-väskan, och i många fall kan vi tycka att det är lite väl många saker på listorna. Se till att ha med det allra nödvändigaste och det som känns viktigt för dig, så löser sig resten sedan. I värsta fall kan du kanske få hjälp att få dit fler saker om du saknar något. Här kommer våra bästa tips på vad du ska inkludera i BB-väskan!

10 saker att packa i BB-väskan

1. Mjuka och mysiga kläder till dig som födande, medföljande stödperson och bebis. Under förlossningen erbjuds den födande en bekväm bomullsskjorta, men om man hellre vill bära något helt eget brukar det oftast inte vara några problem. Det viktigaste är att du som ska föda känner dig trygg och bekväm i sammanhanget. När barnet är fött och du som fött duschat är det rekommenderat att sätta på sig egna privata sköna kläder. Inga bebiskläder finns eller erbjuds, så packa med några ombyten även till barnet och glöm inte en tunn mössa som kan vara bra att ha med sig.

2. Snacks och vattenflaska eller dricka. På förlossningen erbjuds mat och dryck till den födande och till partner mot betalning, men om man vet med sig att det är någon speciell dryck eller favoritgodis som alltid funkar när snabb energi behövs, så packa ner detta.

3. Portabel högtalare och musik. Om ni blir peppade av musik under förlossningen så gör några spellistor med olika känsla och tempo. Det kan vara härligt med egen musik under förlossningen, eller så funkar det inte alls för er. Testa er fram!

4. Toalettartiklar som hårsnodd, läppbalsam, deodorant och eget schampo, balsam och duschtvål brukar vara uppskattat. Amningsinlägg och kräm för torra och såriga bröstvårtor kan också vara bra för nyblivna mammor. Blöjor och bindor finns att tillgå på de flesta ställen under vårdtiden – så det kan ni i så fall packa ett par stycken bara för att vara på säkra sidan.

5. Babyskydd till bilen inför hemgång. De allra flesta taxibolag erbjuder inte detta, därför är det bäst att redan inför förlossningen införskaffa ett eget. Kanske kan ni låna av någon bekant eller hyra ett om ni inte ha behov av ett eget längre fram.

6. Legitimation och betalkort.

7. Laddare och telefon – en förlängningssladd eller powerbank kan också vara bra för dåligt placerade eluttag.

8. Om ni exempelvis vill filma förlossningen eller ta lite bättre foton, kan kamera med tillhörande utrustning vara bra att ha med sig.

9. Inneskor eller tofflor kan vara härligt att ha med.

10. Amnings-BH och amningslinnen för enklare amning till en början.

Hoppas att denna lista ska hjälpa er längs vägen. Och glöm inte att du/ni har något alldeles fantastiskt framför er – varmt lycka till från oss på Mama Mia!

Vi hjälper dig när du behöver oss

Mama Mia Hjärta
Mama Mia, Barn- & kvinnohälsa

Vi finns med under hela livet. Hos oss har alla människor samma värde och vi bryr oss om de som kommer till oss.

Till Mama Mia

Mama Mia Hus
Om Prima Vård

Prima Vård är ett svenskt vårdbolag verksamt inom primärvård, kvinno- och barnhälsa, psykisk hälsa och företagshälsovård.

Läs mer om oss

Mama Mia Vårdcentral
Vårdcentral & Rehab

Vi har mottagningar på flera platser i landet. Med lokalt förankrade verksamheter erbjuder vi trygg och nära vård som möter individuella önskemål och behov.

Till vårdcentral & rehab