Gravid och sommarvärme – hur påverkar sol, bad och värme dig och barnet?

Gravid i solen, värmen och vattnet – så tar du hand om dig och barnet
Sommaren är en härlig tid fylld av ljus, sol och bad. För dig som är gravid kan det också vara en tid som väcker frågor och funderingar kring vad som är säkert för både dig och barnet i magen. Hur påverkar solen graviditeten? Kan man bada i hav och pool? Och hur är det egentligen med bastu och bubbelpool?
Här får du svar och råd kring sol, värme och bad under graviditeten – så att du kan njuta av sommaren på ett tryggt och skönt sätt.
Gravid och i solen – viktigt att skydda huden
Under graviditeten förändras huden och blir mer känslig för solens strålar. Hormoner som östrogen gör att pigmentcellerna i huden blir extra aktiva, vilket kan leda till mörka fläckar i ansiktet, så kallad melasma. Därför är det viktigt att skydda huden från solen, särskilt under vår och sommar.
Solskydd rekommenderas varje dag på exponerad hud, även när det är molnigt. Välj gärna en solkräm med hög solskyddsfaktor, minst SPF 30, och gärna SPF 50 i ansiktet där huden är som känsligast. Många gravida föredrar solskydd med fysikaliska filter som zinkoxid eller titandioxid, eftersom de lägger sig som en skyddande hinna ovanpå huden och inte tränger in i kroppen. Vill du undvika vissa kemiska solfilter kan du titta på innehållsförteckningen och välja parfymfria alternativ för känslig hud.
Solen i sig skadar inte fostret – barnets miljö är skyddad i livmodern. Däremot är det viktigt att du som gravid undviker att bli överhettad. Håll dig gärna i skuggan mitt på dagen när solen är som starkast, använd luftiga kläder och komplettera solskyddet med solhatt och solglasögon.
Värmen och risken för överhettning
När du är gravid arbetar kroppen hårdare och din kroppstemperatur är naturligt något högre än vanligt. Under varma dagar ökar risken för att bli överhettad, vilket kan göra att du känner dig trött, yr eller illamående. I allvarligare fall kan värmen leda till värmeslag.
Överhettning är inte bara påfrestande för dig utan kan också påverka barnet, särskilt tidigt i graviditeten. Därför är det viktigt att lyssna på kroppens signaler och se till att få skugga och vila när det behövs. Drick ordentligt med vatten, gärna mer än du tror att du behöver. Ett enkelt sätt att hålla koll är att titta på urinen – den ska vara ljusgul. Är den mörkare kan det vara ett tecken på att du behöver dricka mer.
Bad i hav, sjö och pool – går det bra när man är gravid?
Att bada som gravid är oftast både skönt och avlastande för kroppen. Vattnet ger en härlig känsla av tyngdlöshet och hjälper till att svalka när temperaturen stiger.
Det går bra att bada i både hav, sjö och pool, så länge vattnet är rent. Klor i pooler är ofarligt för gravida, men kan göra huden torr, så duscha gärna av dig efteråt och smörj in huden om det behövs. Tänk också på att byta om från blöta badkläder så snart som möjligt för att minska risken för svampinfektioner eller urinvägsinfektioner, som gravida är lite mer känsliga för.
Vid bad i sjöar och hav är det klokt att undvika vatten med algblomning. Algerna kan irritera huden och i vissa fall innehålla ämnen som gör dig illamående om du råkar svälja vattnet. En bra regel är att vattnet ska vara klart nog för att du ska kunna se dina fötter när du står på knädjupt vatten.
Du bör däremot undvika bad om fostervattnet har gått eller om slemproppen lossnat sent i graviditeten. Då finns en ökad infektionsrisk och det är bättre att välja dusch istället.
Hur är det med bastu och bubbelpool när man är gravid?
Många undrar hur det är med bastubad och bubbelpool under graviditeten. Generellt går det bra att basta om du mår bra av det. Värmen i en bastu kan kännas skön och avslappnande, men det är viktigt att lyssna på kroppen och inte sitta för länge. Sätt dig gärna på en av de lägre bänkarna där det är svalare och kliv ut om du känner dig för varm eller yr.
När det gäller bubbelpool och mycket varma bad är det klokt att vara lite mer försiktig, särskilt i början av graviditeten. Vattentemperaturer över 38–39 grader kan höja din kroppstemperatur för mycket, vilket i värsta fall kan påverka fostret. Håll gärna badet kortare än 15–20 minuter och se till att temperaturen är behaglig. Känner du dig det minsta yr eller illamående är det dags att gå upp direkt.
Offentliga bubbelpooler kan dessutom ha högre bakteriehalt, vilket gör det bra att vara extra noga med hygienen och hellre välja välskötta anläggningar.
Sammanfattning – njut av sommaren med omtanke
Som gravid kan du absolut njuta av sommaren, solen och badet – men med lite extra omtanke om dig själv och barnet i magen. Skydda huden från solen, se till att hålla dig sval och drick mycket vatten. Bada gärna, men välj platser med bra vattenkvalitet och var försiktig med mycket varma bad och bubbelpool.
Känner du dig osäker eller har frågor är du alltid välkommen att höra av dig till oss på barnmorskemottagningen. Du kan också läsa mer på 1177.se och boka tid vid behov.
Ta hand om dig i sommar – din kropp gör ett fantastiskt jobb.
Källhänvisning – Bastubad, bubbelpool och temperaturgränser under graviditet
Bubbelpool och varma bad – temperatur och risker
Flera studier har undersökt sambandet mellan ökad kroppstemperatur (hypertermi) under graviditet och risk för fosterskador, särskilt i första trimestern. Kroppstemperaturer över 38,9°C har i vissa fall kopplats till ökad risk för neuralrörsdefekter hos fostret, även om risken totalt sett bedöms som liten.
American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) rekommenderar gravida att undvika aktiviteter som kan höja kroppstemperaturen över 39°C – inklusive heta bad, bubbelpool och bastu – särskilt under första trimestern.
Källa: ACOG Committee Opinion No. 650: Physical Activity and Exercise During Pregnancy and the Postpartum Period (2015).
En studie publicerad i JAMA (2003) visade att kvinnor som badade i bubbelpool eller varma bad under tidig graviditet hade en liten ökad risk för neuralrörsdefekter, särskilt om badet varade längre än 10 minuter och temperaturen var hög.
Källa: JAMA. 2003;289(7):921-922. "Maternal use of hot tubs and risk of neural tube defects."
Bastubad under graviditet – vad säger forskningen?
En stor finsk studie (Chamberlain et al., 1998) undersökte bastubad bland över 1 700 finska gravida kvinnor och fann ingen ökad risk för missfall eller fosterskador kopplat till normala bastubad (15 minuter i 70–80°C).
1177 Vårdguiden skriver att det generellt är okej att basta som gravid, men att man ska känna efter och inte sitta för länge eller bli överhettad.
Källa: Chamberlain et al., 1998. "Sauna bathing during pregnancy: no adverse effects on the outcome of pregnancy." Annals of Medicine.
1177 Vårdguiden: "Det går bra att bada bastu när du är gravid, men du ska känna efter och inte sitta för länge."
Rekommenderad riktlinje för temperatur:
Bubbelpool eller bad:
Håll vattentemperaturen
under 38–39°C
och begränsa badtiden till
max 10–15 minuter
.
Bastu:
Sitt gärna på de nedre bänkarna där det är svalare,
undvik längre sessioner än 15–20 minuter
och gå ut om du känner dig varm eller yr.
Författare: Linda Mosskull Arvidsson
Publicerad: 2025-03-24
Granskare: Sofie Låftman Kahlmann