Graviditet ·

Illamående och gravid – varför du mår illa och hur du kan lindra det

Mörkhårig kvinna som ser ut att må illa, blågrå kläder, håller sog för munnen och en hand på magen.

Illamående under graviditeten

Illamående gravid är mycket vanligt och upp till 80 % av alla gravida kvinnor upplever någon form av graviditetsillamående. För många är det ett av de första tecknen på graviditet. Det som ofta kallas morgonillamående kan faktiskt dyka upp när som helst på dygnet. Ofta börjar besvären omkring vecka 5 eller 6, och är som mest påtagliga runt vecka 9 till 10 i den första trimestern. För de flesta lättar illamåendet efter vecka 12–14, men vissa fortsätter att må illa under graviditeten längre, ibland ända fram till förlossningen. Om illamåendet blir så kraftigt att det är svårt att behålla mat och vätska kan det handla om en svårare form som kallas hyperemesis gravidarum. Då kan det behövas vård och stöd på sjukhus.

Orsaken till graviditetsillamående är inte helt klarlagd, men flera faktorer verkar spela in. Det snabbt stigande hormonet hCG, som är viktigt för graviditeten, anses vara en huvudorsak. Många märker också att de blir känsligare för dofter och smaker, vilket kan trigga illamåendet ytterligare. Blodsockret svänger lättare, och vissa får mer magsyra som kan förvärra obehaget. Illamåendet är oftast ett tecken på att graviditeten utvecklas som den ska, men om du inte mår illa betyder det inte att något är fel.

Symtomen varierar mycket mellan olika personer. Många känner en molande känsla av illamående, får kväljningar eller kräks. Det är vanligt att aptiten minskar och att trötthet förstärker obehaget. Många reagerar också starkt på vissa matlukter eller parfym. Om du kräks ofta och inte får i dig vätska eller näring är det viktigt att kontakta barnmorska eller läkare.

Det finns flera saker som kan lindra illamående graviditet. Det kan hjälpa att äta små måltider ofta, eftersom en tom mage kan förvärra symtomen. Många tycker det är bra att ha ett kex eller lite knäckebröd bredvid sängen och äta något innan man stiger upp. Att dricka små klunkar vatten eller suga på en isbit kan kännas lättare än att dricka stora mängder på en gång. Kolsyrat vatten är skonsammare för magen för en del.

Försök undvika starka lukter som triggar illamåendet, och be gärna om hjälp med matlagningen om det behövs. Vila är också viktigt, eftersom trötthet kan förstärka illamåendet ytterligare. Vissa upplever lindring av ingefära, till exempel som te eller i tabletter. Det går även att testa akupressurarmband som trycker på en särskild punkt på handleden, vilket ibland kan minska morgonillamående.

Om illamåendet påverkar din vardag mycket kan du prata med din barnmorska eller läkare om det finns möjlighet att få läkemedel som hjälper.

Illamående under graviditeten är vanligt och brukar gå över efter den första trimestern. Även om det kan kännas tungt finns det många sätt att lindra besvären. Om du känner dig orolig eller får svåra symtom ska du alltid kontakta din vårdgivare.

Källor och mer information:

  • 1177 Vårdguiden. Illamående och kräkningar under graviditet. (Se länken nedan)

  • Vårdgivarguiden, Region Stockholm. Illamående och kräkningar under graviditet. (Se länken nedan)

  • SBU. Akupressur och ingefära vid illamående under graviditet. (Se länken nedan)

Författaer: Pia Hammarskiöld

Publicerad: 2025-07-07

Granskare: Sofie Låftman Kahlmann

Vi är en del av någonting större

Mama Mia Vårdcentral
Vårdcentral & Rehab

Vi har mottagningar på flera platser i landet. Med lokalt förankrade verksamheter erbjuder vi trygg och nära vård som möter individuella önskemål och behov.

Till vårdcentral & rehab

Mama Mia Hus
Om Prima Vård

Prima Vård är ett svenskt vårdbolag verksamt inom primärvård, barn- och kvinnohälsa, psykiatri och företagshälsovård.

Läs mer om oss