Underlivsbesvär, Sexuell Hälsa, Amning, Graviditet ·

Vad händer i kroppen i tidig gravidtet?

Kvinna som sitter på sängkanten med gravidtetstest, just plussat.

Vanliga kroppsliga förändringar i tidig graviditet

Tidigt i graviditeten (redan i gravid vecka 5) är det vanligt att märka av flera förändringar i kroppen. Vanliga tidiga graviditetssymptom är bland annat illamående, trötthet, ömma bröst, humörsvängningar, mensliknande värk och förstoppning. Dessa symtom när man är gravid kan kännas ovana eller oroande, men de är i de allra flesta fall normala tecken på att kroppen anpassar sig till graviditeten. Här går vi igenom vanliga kroppsliga förändringar i början av graviditeten, varför de uppstår och vad du kan göra för att må bättre.

Illamående och morgonillamående

Illamående under graviditeten (morgonillamående) är ett av de mest välkända tidiga graviditetssymtomen. Många gravida börjar må illa omkring vecka 5–6 i graviditeten. Orsaken är troligtvis de snabbt stigande nivåerna av graviditetshormoner i kroppen. Illamåendet kommer ofta på morgonen, men kan dyka upp när som helst under dagen. Ungefär 3 av 4 gravida kvinnor upplever illamående eller kräkningar under första trimestern. För att lindra illamående kan du prova att äta något litet direkt när du vaknar och sedan fortsätta med små, regelbundna måltider under dagen. Undvik mat som gör dig mer illamående – vissa mår till exempel illa av starka dofter eller fet mat. Det viktigaste är att få i sig lite näring och vätska. Illamåendet brukar avta efter de första månaderna. Om du skulle må så illa att du har svårt att få behålla någon mat eller vätska, kontakta vården för råd.

Trötthet och ökat sömnbehov

Extrem trötthet är mycket vanligt i början av graviditeten. Kroppen går igenom en stor hormonell omställning, vilket kan göra att du känner dig ovanligt trött, orkeslös och kanske extra sömnig. Det är inte ovanligt att somna tidigt på kvällen eller behöva vila på dagen när du är gravid i början. Försök att lyssna på kroppen och vila när det behövs – sömn är viktigt för både dig och graviditeten. Lite lätt motion kan ge mer ork för en del, men överansträng dig inte. Tröttheten är i regel som mest påtaglig under första trimestern och många känner sig piggare igen mot mitten av graviditeten.

Ömma bröst och bröstförändringar

Ömma bröst som gravid är ett annat typiskt tidigt tecken. Hormonnivåerna ökar snabbt, vilket gör att brösten börjar förbereda sig för amning tidigt. Många upplever att brösten svullnar, känns spända och ömmar redan under de första veckorna. Dina bröstvårtor kan bli mer känsliga och vårtgårdarna (området runt bröstvårtorna) kan mörkna i färgen. Du kan också se tydligare blodådror på brösten eftersom blodcirkulationen ökar. Ömma, spända bröst är ett helt normalt graviditetssymptom. Om det känns besvärligt kan det hjälpa att använda en mjuk, bekväm behå som ger stöd. Den här ökade känsligheten brukar avta något senare i graviditeten, men brösten fortsätter ofta att växa under hela graviditetstiden.

Mensliknande värk och magkänningar

Lätt mensliknande värk eller molvärk i nedre delen av magen är vanligt i tidig graviditet. Många beskriver det som en dov, molande känsla liknande den man kan ha precis innan eller runt mens. Denna värk beror oftast på att livmodern växer och sträcker på sig när embryot (och senare fostret) utvecklas. Det kan också dra och sticka till i ligamenten runt livmodern. Så länge smärtan är mild och inte åtföljs av kraftiga blödningar är denna typ av magkänningar inget att oroa sig för. Ungefär samtidigt med denna molvärk kan en del gravida också få en mycket liten blödning som kallas nidationsblödning (när det befruktade ägget fäster i livmodern). En sådan liten blödning är oftast inte farlig. Om du har ont i magen som gravid och är osäker på vad som är normalt, kan du alltid kontakta oss för att boka en tid för inskrivning till någon av våra barnmorskor, via 1177.se eller ring vår närmaste mottagning, vi har mottagningar både i Stockholm och Skåne.

Förstoppning och ökad kissnödighet

Förändringar i hormonerna påverkar även magen och urinvägarna. Hormonet progesteron, som ökar i början av graviditeten, gör tarmarnas rörelser långsammare. Det kan leda till förstoppning, gaser eller att du bajsar mer sällan än vanligt. För att motverka trög mage kan du dricka ordentligt med vatten, äta fiberrik kost (till exempel frukt, grönsaker och fullkorn) och röra på dig regelbundet. Samtidigt märker många att de behöver kissa oftare än tidigare. Dels ökar blodmängden i kroppen vilket gör att njurarna filtrerar mer vätska, dels kan den växande livmodern tidigt trycka lite mot urinblåsan. Täta toalettbesök är alltså också vanliga i tidig graviditet. Både förstoppning och ökad kissnödighet är normala gravidkrämpor under första trimestern.

Humörsvängningar och känslor

När hormonnivåerna ändras snabbt kan det även påverka ditt psyke. Humörsvängningar i början av graviditeten är väldigt vanliga. Du kanske känner dig orolig, lättirriterad eller gråtmild ena dagen, för att nästa dag må hur bra som helst. Många beskriver att humöret åker berg- och dalbana under första tiden. Försök att ha tålamod med dig själv och kom ihåg att det är hormonerna som spökar. Att vara trött och illamående kan i sig också göra att man känner sig mer lättirriterad. Se till att du får i dig mat och vila, och prata gärna med någon närstående om du känner dig orolig eller nere. Om du upplever kraftiga humörsvängningar eller ångest som påverkar din vardag negativt, ta upp det med din barnmorska.

Sammanfattningsvis kan de flesta kroppsliga förändringar och besvär i tidig graviditet ses som tecken på att kroppen anpassar sig och graviditeten fortskrider som den ska. Alla kvinnor upplever inte alla symptom – du kanske bara känner av något enstaka symtom, eller också många. Båda delarna är lika vanliga. Det viktigaste är att du lär känna just din kropp och vad som är normalt för dig.

Är du gravid och orolig eller har besvär som känns svåra? Tveka inte att boka en tid till oss på Mama Mia via 1177.se för att prata med en barnmorska. Vi finns här för att hjälpa dig som är gravid att känna dig trygg och få den vård du behöver.

Författare: Sofie Låftman Kahlmann

Publicerad: 2025-03-25

Granskare: Linda Mosskull Arvidsson

Vi hjälper dig när du behöver oss

Mama Mia Hjärta
Mama Mia, Barn- & kvinnohälsa

Vi finns med under hela livet. Hos oss har alla människor samma värde och vi bryr oss om de som kommer till oss.

Till Mama Mia

Mama Mia Hus
Om Prima Vård

Prima Vård är ett svenskt vårdbolag verksamt inom primärvård, barn- och kvinnohälsa, psykiatri och företagshälsovård.

Läs mer om oss

Mama Mia Vårdcentral
Vårdcentral & Rehab

Vi har mottagningar på flera platser i landet. Med lokalt förankrade verksamheter erbjuder vi trygg och nära vård som möter individuella önskemål och behov.

Till vårdcentral & rehab