Vård efter förlossning, Första tiden med barn, Amning, Graviditet ·

Väntar du tvillingar?

Bild på fyra små bebisfötter inlindade i en fäll.

Väntar du tvillingar? Så påverkas graviditeten och vad du behöver veta Att vänta tvillingar kan komma som en överraskning – och väcka många olika känslor. Oavsett om du längtat efter fler barn samtidigt eller blir överrumplad vid ultraljudet, är det helt normalt att känna både glädje och oro på samma gång. Här får du svar på vad det innebär att vara gravid med tvillingar – från vanliga symtom till skillnaden mellan enäggs- och tvåäggstvillingar, samt vad du kan förvänta dig under graviditeten.    Hur vet man att man väntar tvillingar? Det är oftast vid det första ultraljudet som det upptäcks att det finns två (eller fler) barn i livmodern. För många kommer beskedet som en chock – för andra som en efterlängtad nyhet. Oavsett vilket, är det vanligt att ha blandade känslor. Du är alltid välkommen att prata med en barnmorska – både du som är gravid och du som är blivande medförälder. Symtom vid tvillinggraviditet Många undrar: känner man annorlunda när man väntar tvillingar? 
Svaret är att symtomen ofta är liknande en vanlig graviditet – men de kan komma tidigare och upplevas som starkare. Det beror på att kroppen anpassar sig hormonellt till att bära två barn i stället för ett. Vanliga symtom är: 

  • Trötthet 

  • Illamående 

  • Viktuppgång som sker snabbare 

  • Mer påtaglig växt av magen 

Eftersom risken för vissa komplikationer är högre vid en tvillinggraviditet, kommer du att följas tätare under graviditeten. Det innebär fler ultraljud och fler besök hos barnmorska och läkare. Extra kontroller vid tvillinggraviditet Vid varje kontroll följer vårdpersonalen noggrant hur barnen växer och ligger, samt hur moderkakorna fungerar. Man bedömer också risken för komplikationer, till exempel högt blodtryck, järnbrist, graviditetsdiabetes, havandeskapsförgiftning eller för tidig förlossning. Det är inte ovanligt att du som väntar tvillingar kan bli sjukskriven under graviditeten. Det beror dels på att kroppen belastas mer och dels för att komplikationer är vanligare.    Enäggstvillingar och tvåäggstvillingar – vad är skillnaden? Enäggstvillingar uppstår när ett ägg befruktas av en spermie och sedan delar på sig. De får exakt samma arvsmassa och är alltid av samma biologiska kön. De är ofta mycket lika varandra. Tvåäggstvillingar uppstår när två olika ägg befruktas av varsin spermie. De kan vara av samma eller olika kön och är inte mer lika än vanliga syskon. 

Cirka 70 % av alla tvillingar är tvåäggstvillingar, medan 30 % är enäggstvillingar

Att vänta tvillingar – en speciell resa 

Att vara gravid med tvillingar innebär ofta mer vårdkontakter, fler känslor, mer planering – men också dubbelt så mycket kärlek att se fram emot. Våra barnmorskor finns här för att stötta dig genom hela graviditeten, oavsett om allt går enligt plan eller om du behöver extra stöd. 

 

Hur går en tvillingförlossning till? 

Att föda tvillingar beror på hur tvilling 1, dvs. den tvillingen som ligger närmast livmodermunnen, ligger. Ligger den med huvudet nedåt går det bra att föda vaginalt, vilket också rekommenderas. Ligger den däremot med rumpan nedåt kommer det bli ett planerat kejsarsnitt. Det är vanligt att förlossningen sker några veckor innan beräknat förlossningsdatum och beror också på vilken typ av tvillinggraviditet det är och om komplikationer har skett under graviditeten.  

Författare: Emelie Söderlund

Publicerad: 2025-04-11

Granskare: Sofie Låftman Kahlmann

Vi hjälper dig när du behöver oss

Mama Mia Hjärta
Mama Mia, Barn- & kvinnohälsa

Vi finns med under hela livet. Hos oss har alla människor samma värde och vi bryr oss om de som kommer till oss.

Till Mama Mia

Mama Mia Hus
Om Prima Vård

Prima Vård är ett svenskt vårdbolag verksamt inom primärvård, barn- och kvinnohälsa, psykiatri och företagshälsovård.

Läs mer om oss

Mama Mia Vårdcentral
Vårdcentral & Rehab

Vi har mottagningar på flera platser i landet. Med lokalt förankrade verksamheter erbjuder vi trygg och nära vård som möter individuella önskemål och behov.

Till vårdcentral & rehab