Amning - för dig som vill amma
Hur kommer det sig att vi i vården samtalar om och informerar om amning och bröstmjölk? Främst beror det på att ge kunskap om hälsofördelarna för den ammande och barnet och om hur amning fungerar, men också för att kunna ge stöd i amning.
Amning är naturligt men behöver tid för inlärning vilket är lätt att glömma. Det är ettintimt samspel med en ny person, barnet. I starten underlättar det att ha förståelse för amningen tar tid och att samspelet med barnet behöver utvecklas. Så småningom bli amningen mer bekvämt och känns enklare.
Bra ledord för amning är 4T: Tid, Tillit, Träning, Tålamod.
Att förbereda sig inför mötet med barnet genom att inhämta kunskap i amning i förväg ger en vinst. Som att förstå barns signaler, hur det fungerar att producera bröstmjölk efter barns behov och hur man underlättar för barnet att få tag om bröstet kan vara bra att känna till.
Amning har många individuellt delar som varierar från person till person och situation till situation vilket gör att det är svårt att ge generell rådgivning. Om amningen blir svår be om individuellt stöd på:
BB/Återbesöksmottagning
Barnmorskemottagning
BVC
Amningsmottagning
Inför och under amning, se den här lilla filmen om amning och det nyfödda barnet, både när du är gravid eller som nybliven förälder.
Länkar:
Global Health Breastfeeding attachment - amningsteknik
Paced bottle feeding - flaskmatning i barnets takt
Vårdgivarguiden, tillmatningsdokument - Guide om hur amma mer och tilläggsmata mindre
Ytterligare sidor med bra amningsinformation:
Babybaby.se - Tips om amning och om att bära barn