Cellprovtagning
Det är alla kvinnor över 23 år som blir kallade för gynekologisk cellprovtagning och därefter regelbundet under större delen av livet.
Hur tas provet?
Det gynekologiska cellprovet tas genom att barnmorskan gör en gynekologisk undersökning där man tittar på livmodertappen. Barnmorskan tar en borste och borstar på livmodertappen, och dess mynning, genom detta agerande samlar barnmorskan in celler på borsten och skickar cellerna på analys i en analysvätska. På så sätt får man reda på hur cellerna ser ut och om det finns cellförändringar. Provet gör inte ont men kan vara lite obehagligt.
Vid vissa åldrar kommer endast HPV att analyseras som första metod, därför är hemtest lika tillförlitligt som om du gjorde ett gynekologiskt cellprov hos barnmorskemottagningen. Om du får ett självtest hemskickat till sig, kommer du själv ta provet hemma. Självtest betyder att man undersöker om man har HPV-virus. Man vet idag att en kvinna som utvecklar livmoderhalscancer också har HPV-virus. Hemtestet görs därmed på ett annorlunda sätt än gynekologisk cellprovtagning. Man sticker upp en tops i slidan och snurrar runt och därmed fångas eventuella HPV-virus som finns i slidan. Om svaret visar att man har HPV-virus får man en kallelse från barnmorskemottagningen för att göra ett gynekologiskt cellprov för att se om det finns cellförändringar. Det är långt ifrån alla som har HPV-virus som också har cellförändringar, de flesta har endast HPV-viruset (som många gånger läker ut av sig självt) och då görs inga ytterligare kontroller förrän det, enligt rutin, är dags att ta gynekologiskt cellprov igen.