Första tiden med barn

En graviditet kan vara lång men vad händer när denna väntan är slut? Det är en omställning för samtliga parter. För barnet så behöver hen hantera allt från att värden helt plötslig blir ljus i stället för mörk, nya dofter, nya ljud, lära sig att få i dig mat och hålla temperaturen är bara några av de stora skillnaderna från livmodern. Och oavsett om du blir förälder för första gången eller ej så är det en stor omställning även för dig att välkomna en till familjemedlem. Vi på Mama Mia BVC vill gärna vara en del av första tid med den nya familjen. Det kan vara att fungera som bollplank vid frågor kring sömn, skrik eller oro men också att vara ett extra par ögon som också kan se och bedöma allt från prickar till bajs.
en barnhand

För det finns det som kan underlätta omställningen. En sak är förväntningarna. Försök att få ned dina tankar på vad du tänker kring att bli förälder och vad det kan innebära för dig. Ta gärna stöd i en partner, vän eller släkting för att kunna få stöd men också för att kunna dela glädjen i att se ditt barn utvecklas. Ett konkret agerande som det också finns studier på har flera positiva effekter att ha barnet hud mot hud. Detta har visat sig hjälpa ditt barn med allt från temperatur-reglering, barnet upplevs lugnare och gråter mindre, anknytningen kan stärkas mellan barn och förälder och kan hjälpa barnet och kvinnan att lättare och tidigare starta amning om så önskas.

Kontakta gärna Mama Mia BVC när barnet är fött så bokar vi in ett första besök och fortsätter därifrån att bygga kontakten vidare. Här nedan finner ni också information som vi också kommer att gå igenom tillsammans under er första tid på Mama Mia BVC.

Vanliga frågor

När ska jag kontakta BVC?

Från vem får jag information och tips på praktiska saker kring barnet så som naveln, bad, kläder?

Hur ska jag som förälder veta vad barnet vill eller behöver?

Vi hjälper dig när du behöver oss

Mama Mia Hjärta
Mama Mia, Barn- & kvinnohälsa

Vi finns med under hela livet. Hos oss har alla människor samma värde och vi bryr oss om de som kommer till oss.

Till Mama Mia

Mama Mia Hus
Om Prima Vård

Prima Vård är ett svenskt vårdbolag verksamt inom primärvård, kvinno- och barnhälsa, psykisk hälsa och företagshälsovård.

Läs mer om oss

Mama Mia Vårdcentral
Vårdcentral & Rehab

Vi har mottagningar på flera platser i landet. Med lokalt förankrade verksamheter erbjuder vi trygg och nära vård som möter individuella önskemål och behov.

Till vårdcentral & rehab