Amning - för dig som vill amma

Amning betyder olika för olika personer. Önskemål och förväntningar av amning kan också variera från person till person. Vanligen förknippas amning med att ge barnet mjölk från bröstet, men amning är så mycket mer än så. Amning är närhet, tröst, avslappning, kommunikation och tillfredsställer på så sätt många fler behov för ett barn än att stilla hunger. Detta gör det svårt att förklara vad amning är på ett enkelt sätt.

Hur kommer det sig att vi i vården samtalar om och informerar om amning och bröstmjölk? Främst beror det på att ge kunskap om hälsofördelarna för den ammande och barnet och om hur amning fungerar, men också för att kunna ge stöd i amning.

Amning är naturligt men behöver tid för inlärning vilket är lätt att glömma. Det är ett intimt samspel med en ny person, barnet. I starten underlättar det att ha förståelse för amningen tar tid och att samspelet med barnet behöver utvecklas. Så småningom bli amningen mer bekvämt och känns enklare.

Bra ledord för amning är 4T: Tid, Tillit, Träning, Tålamod.

Att förbereda sig inför mötet med barnet genom att inhämta kunskap i amning i förväg ger en vinst. Som att förstå barns signaler, hur det fungerar att producera bröstmjölk efter barns behov och hur man underlättar för barnet att få tag om bröstet kan vara bra att känna till.

Amning har många individuellt delar som varierar från person till person och situation till situation vilket gör att det är svårt att ge generell rådgivning. Om amningen blir svår be om individuellt stöd på:

Inför och under amning, se den här lilla filmen om amning och det nyfödda barnet, både när du är gravid eller som nybliven förälder. 

Länkar

Sugen på en bra start (regionuppsala.se)

Dubbelt så sugna (regionuppsala.se)

Sugen på sömn (regionuppsala.se)

Liten och sugen (regionuppsala.se)

Spädbarnskolik (regionuppsala.se)

1177 - Amning

Vanliga frågor

Har jag tillräckligt med mjölk? Hur ska jag veta att barnet får i sig tillräckligt med mat?

Ska det göra ont att amma?

Jag ammar och ammar och ammar, ska det vara så här?

Kan jag få hjälp med att sluta amma på amningsmottagningen?

Jag är orolig inför amningen redan under graviditeten. Vad gör jag?

Vi hjälper dig när du behöver oss

Mama Mia, Barn- & kvinnohälsa

Vi finns med under hela livet. Hos oss har alla människor samma värde och vi bryr oss om de som kommer till oss.

Till Mama Mia

BrolinWestrell

Vi erbjuder företag stöd vid utveckling, omställning och kris. Stöd för såväl medarbetare och chefer som ledning. Vi finns i Stockholm.

Till BrolinWestrell

Vårdcentral & Rehab

Vi har mottagningar på flera platser i landet. Med lokalt förankrade verksamheter erbjuder vi trygg och nära vård som möter individuella önskemål och behov.

Till vårdcentral & rehab

Om Prima Vård

Prima Vård är ett svenskt vårdbolag verksamt inom primärvård, kvinno- och barnhälsa, psykisk hälsa och företagshälsovård.

Läs mer om oss