Vård efter förlossning

Mama Mia har lagt ned ett stort arbete på mottagningarna för att följa upp bristningar och skador efter förlossning. På varje mottagning ska det finnas eftervårdsambassadörer som är extra utbildade i ämnet.
En mamma som håller i sitt nyfödda barn mot bröstet.

Hos oss kan du även boka tid för kontroll av muskelfunktion i bäckenbotten, sk ”knipkoll” och även för kontroll av muskelfunktion i bålen, sk ”diastaskoll”. Symtom på nedsatt muskelfunktion kan vara urinläckage, tyngdkänsla i underlivet, ryggsmärta eller bäckensmärta under/efter graviditet. En av våra barnmorskor är även utbildad tränare Maternityhealth by MammaMage och håller i MammaMage-träning. Vi barnmorskor har ett tätt samarbete med vårdcentralens fysioterapeuter. Välkommen att kontakta oss för mer information.

Det är oerhört viktigt att du får en adekvat uppföljning efter att du fött barn. Vi arbetar för att du ska få en snabb kontakt 2-3 veckor efter. Denna uppföljning består av ett samtal med barnmorska via telefon och vid behov även ett digitalt eller fysiskt besök. Därefter blir alla erbjudna ett besök från sex till sexton veckor efter förlossning/kejsarsnitt. På eftervårdsbesöket ska det finnas tid för samtal om förlossning/kejsarsnittet, hur livet med barnet har blivit, amning, träning och du ska bli erbjuden en undersökning av underlivet.

Det tar tid för en bristning att läka. Vi har olika läkkött. Det är viktigt att din barnmorska tar sig tid och berättar och informerar dig om hur just din bristning ser ut och vad du kan förvänta dig. Det är inte alltid tiden bokade tiden räcker till och då kan det behövas boka en ny uppföljande tid. Ibland kan det vara svårt att ta sig till mottagningen och då kan ett digitalt möte vara på sin plats.

Ibland måste bristningen följas upp antingen av läkare på barnmorskemottagningen eller på en gynekologisk mottagning. I detta fall hjälper dig barnmorskan att skicka en remiss dit.

Vi hjälper dig när du behöver oss

Mama Mia Hjärta
Mama Mia, Barn- & kvinnohälsa

Vi finns med under hela livet. Hos oss har alla människor samma värde och vi bryr oss om de som kommer till oss.

Till Mama Mia

Mama Mia Hus
Om Prima Vård

Prima Vård är ett svenskt vårdbolag verksamt inom primärvård, barn- och kvinnohälsa, psykiatri och företagshälsovård.

Läs mer om oss

Mama Mia Vårdcentral
Vårdcentral & Rehab

Vi har mottagningar på flera platser i landet. Med lokalt förankrade verksamheter erbjuder vi trygg och nära vård som möter individuella önskemål och behov.

Till vårdcentral & rehab