Efter förlossningen SKÅNE

Den nyblivna mamman
När du har fött barn händer det mycket i kroppen. Hormoner ändras och muskler och leder belastas på ett nytt sätt och din kropp börjar ställa om sig efter graviditeten. Det är vanligt att få lättare besvär de två första månaderna efter en förlossning. Hur man upplever besvären är olika, det finns inget som är rätt eller fel att känna. En del får komplikationer som behöver behandling.
Vi på Mama Mia finns här för dig. Appen Mama Mia Hemmas BMM-del har du tillgång till, upp till 16 veckor efter din förlossning. Skriv till oss där eller ring oss om du behöver hjälp med något. I appens Rådfråga Mama Mia-del har du alltid tillgång att kontakta oss, även långt efter din förlossning.
På 1177 ”Besvär efter förlossningen” kan du läsa om besvär som du kan få efter att du har fött barn och vart du kan vända dig om du behöver rådgivning eller vård. Texterna finns översatta på lätt svenska samt till flera olika språk.
Vid akuta besvär ska du alltid vända dig till Gynekologisk akutmottagning som finns på alla förlossningssjukhus i Skåne. Den är öppen dygnet runt. Du kan söka dig dit själv eller ringa först.
Psykologmottagning Barn- och föräldrahälsan i Skåne tar emot dig som behöver stöd i ditt föräldraskap. Du kan söka dit själv, utan remiss, eller så ber du Mama Mia BMM eller BVC hjälpa dig.
Om du är utsatt för hot, fysiskt-, psykiskt eller sexuellt våld kan du söka Kvinnojourer som finns överallt i Sverige. På Unizonjourer.se eller ROKS.se kan du läsa mer. Du kan vara anonym om du vill. Kvinnofridslinjen finns på tel 020-50 50 50.
Din barnmorska har som mål att ringa upp dig 1-4 veckor efter att du har fött, för att höra hur ni har det och du har möjlighet att ställa eventuella frågor. Du får gärna höra av dig innan dess via appen Mama Mia Hemma eller telefon om du behöver råd och hjälp. Cirka 6-8 veckor efter förlossningen erbjuds du en Efterkontroll hos din barnmorska där vi följer upp din förlossningsupplevelse, ev amning/matning, pratar mående och hur kroppen läker samt behovet av preventivmedel. Du får gärna ta med dig ditt barn till besöket. Vi erbjuder alla en gynekologisk undersökning för bedömning av eventuell bristning i underlivet, läkningsprocessen samt genomgång av bäckenbotten och dess funktioner.
Att sköta ett nyfött barn Det är vanligt att ha många frågor när du kommer hem med ditt nyfödda barn och det viktigt att veta vart du ska vända dig.
· På 1177 under ”Hemma med ett nyfött barn” hittar du bra information om vem ni kan kontakta om ni behöver stöd och råd när ni kommit hem. Texterna finns översatta på lätt svenska samt till flera olika språk.
· På 1177 ”Att sköta ett nyfött barn” hittar du hittar bra du läsning och filmer om matning, skötselsäkerhet och om hur det kan vara att bli förälder. Texterna finns översatta på lätt svenska samt till flera olika språk.
Amningen:
För de flesta tar det lite tid innan amningen fungerar och vägen dit är inte alltid helt enkel. Det kan kännas ovant och osäkert att amma i början, men det finns stöd och hjälp att få Vart kan du vända mig om jag behöver extra stöd & råd vid amning?
Om du etablerat en kontakt med BVC så vänd dig dit.
Du kan också vända dig till Amningsmottagningarna som finns på de flesta BB-mottagningar i Skåne. Här kan du kan få rådgivning via telefon eller boka en tid för att träffa en barnmorska som är specialiserad på amning. Första veckan efter barnets födelse är det kostnadsfritt att besöka amningsmottagningen.
Bäckenbotten efter förlossningen:
Graviditet och förlossning innebär en stor påfrestning för hela kroppen, inte minst bäckenbotten. Det är vanligt att uppleva viss tyngdkänsla i underlivet första tiden efter förlossningen. Vänta med högintensiv fysisk aktivitet så som hopp, löpning och tung styrketräning under den första tiden tills bäckenbotten har blivit starkare och det känns bra. På 1177 hittar du bra information om ”Bäckenbottenträning” efter förlossningen.
Upplever du besvär från din bäckenbotten som eventuellt kan ha att göra med en bristning i underlivet efter förlossningen kan du vända dig direkt till sjukhusen genom att göra en egenremiss via 1177. Vi kan också skicka remiss dit för dig om du hellre vill det. Vi hjälper dig även om du har besvär lång tid efter din förlossning.
Kom igång med lättare träning:
0-3 veckor efter förlossning
Promenader.
Magmuskelaktivering.
Djupandning.
Bäckenlyft.
Bäckenbottenträning.
Bröstöppningsövningar.
3-8 veckor efter förlossning
Promenader är fortfarande förstahandsalternativet.
Successivt stegrad träning av bålmuskler, kroppen som motstånd.
Maxknip. Uthållighetsknip.
Övningar för rygg, baksida axel och skulderblad.
8-12 veckor efter förlossning
Successiv stegring och återtagande av ”vanlig träning”. Inte vara åter på pregravid träningsnivå förrän tidigast 6 månader efter förlossningen. Fortsatta knip.
12-16 veckor efter förlossning
Om du upplever besvär eller symtom av bäckensmärta, tyngdkänsla, urininkontinens etc nu – kanske behov av fysioterapeut? Bäckenbottencentrum? Sexolog? Kontakta din MVC om du är osäker på vart du ska vända dig.
Kom ihåg att det tar minst 6 månader för bäckenbotten att återhämta sig. Även om du födde med kejsarsnitt behöver du träna din bäckenbotten!
Poddförslag:
Mamamia-podden
Föräldrarapporten
Pappapodden
MHV podden
BVC podden
Hej hej vardag på Instagram
Bra hemsidor att ta del av:
“Den nya familjen” Karolinska sjukhusets hemsida.
“Efter förlossningen-bra att veta” 1177.se
“Bäckenbottenutbildning.se” patientinformation.
Självklart är du alltid välkommen att vända dig till din barnmorska som du gått till under graviditeten för råd och stöd!