Julmat och graviditet
Vad kan jag äta på julbordet som gravid?
Som gravid kan du njuta av många julrätter, särskilt om de är tillagade på rätt sätt. Här är några exempel på säker julmat:
Varma rätter som köttbullar, prinskorvar och varma grönsaks- eller rotfruktslådor går bra att äta. Dessa är säkra eftersom de har tillagats tillräckligt länge för att eliminera bakterier.
Ostar som är pastöriserade (och utan mögel) är säkra att äta. Pastörisering innebär att mjölken har kokats innan osten tillverkas, vilket minskar risken för farliga bakterier.
Inlagd sill som ofta kommer från Atlanten har en lägre risk för miljögifter som dioxin och PCB.
Fisk som kallrökt eller gravad lax kan ätas, men den bör frysas i minst 72 timmar innan servering om den inte är tillagad. Fisken bör också komma från ett rent havsområde, helst utanför Östersjön.
Fet fisk som lax och sill är särskilt bra eftersom de innehåller viktiga omega-3 fettsyror (DHA) som är bra för fostrets utveckling.
Vad bör jag undvika eller vara försiktig med när jag är gravid?
Det finns några livsmedel och hanteringsråd att ta hänsyn till när du är gravid och ska äta julmat:
Fisken från Östersjön (t.ex. sill och lax) bör undvikas, även om den är tillagad. Miljögifter som dioxin och PCB försvinner inte genom upphettning eller nedfrysning.
Vakuumförpackad fisk kan vara riskabel om den inte har hanterats på rätt sätt. Kontrollera förpackningsdatum och ät endast fisk som nyöppnad för att undvika tillväxt av listeriabakterien.
Kallrökt eller rått kött, inklusive kallrökt skinka, måste frysa i minst 72 timmar för att undvika risk för toxoplasma.
Ostar med mögel eller opastöriserade ostar (t.ex. kittost och grönmögelost) bör undvikas, eller så bör du säkerställa att de är pastöriserade. Många ostar i vanliga butiker är pastöriserade, men under julen kan man köpa ostar från andra butiker där det är viktigt att kontrollera.
Osäkra röror med fisk eller chark
Om du är osäker på röror som innehåller fisk eller chark, är det bäst att följa samma försiktighetsåtgärder som ovan. Fråga gärna personalen på restaurang om ursprung, hantering och om ostar är pastöriserade.
Författare: Sofie Låftman Kahlmann
Granskad av: Lotta Andréasson Edman
Publicerad: 2021-11-27