Julmat och graviditet

Julmat för gravida – vad kan du äta på julbordet?
Julbordet är för många en av årets höjdpunkter – och det gäller även när du är gravid. Det mesta på julbordet går faktiskt bra att äta, så länge du väljer livsmedel som är rätt tillagade och korrekt hanterade. Här guidar vi dig genom vad som är säkert att äta som gravid på julbordet och vad du bör vara lite extra uppmärksam på.
Detta kan du äta som gravid
Varma rätter – ett tryggt val
Varma och nygjorda rätter är säkra eftersom upphettning dödar bakterier som listeria och toxoplasma.
Du kan utan oro välja:
Köttbullar
Prinskorv
Janssons frestelse
Rotfrukts- och grönsakslådor
Grönkål, rödkål, brysselkål
Ugnsbakad eller varmrökt fisk
Välj gärna mat som är rykande varm, särskilt om du äter från en buffé.
Inlagd sill
Inlagd sill är trygg att äta under graviditet. För extra säkerhet – och lägre halter av miljögifter – välj gärna sill från Atlant- eller Nordsjön.
Lax – några enkla regler
Varmrökt eller tillagad lax: ett säkert val.
Kallrökt eller gravad lax: kan ätas om den är nyproducerad och nyöppnad.
Livsmedelsverket uppdaterade sina råd 2023, och det är nu tillåtet för gravida att äta nyöppnad kallrökt och gravad lax.
Undvik lax som stått framme länge på buffé – välj hellre nyupplagd eller varmrökt.
Pastöriserade ostar
De flesta ostar i butik är pastöriserade och säkra.
Du kan äta:
Hårdostar
Färskostar som cream cheese
Halloumi, feta och mozzarella (om pastöriserade)
Är du osäker? På förpackningen står alltid om osten är pastöriserad.
Fet fisk – bra för fostret
Lax, sill och makrill innehåller omega-3 (DHA), som är viktigt för fostrets hjärn- och synutveckling. Ät gärna fisk några gånger i veckan – även vid jul.
Detta bör du undvika eller vara försiktig med
Fisk från Östersjön
Undvik sill, strömming och lax från Östersjön, även om de är tillagade. Dessa kan innehålla dioxiner och PCB, som inte försvinner vid upphettning eller frysning.
Kall mat som stått framme länge
Listeria kan växa i kylvaror som förvarats för länge eller i mat som stått framme på buffé, till exempel:
Vakuumförpackad fisk som inte är nyöppnad
Kalla köttbullar eller prinskorv
Röror som du inte vet när de gjorts
Välj alltid nygjorda och nyöppnade produkter.
Rått eller otillräckligt fryst kött
Kallrökt skinka, lufttorkad skinka och andra råa charkprodukter bör frysas i minst tre dygn innan du äter dem för att undvika toxoplasma.
Opastöriserade ostar
Undvik:
Opastöriserad chèvre
Opastöriserade mögel- och kittostar
Gårdsostar där pastörisering inte anges
I butik är ostar oftast pastöriserade – men dubbelkolla om du handlar i saluhall eller köper från små mejerier.
Hemgjorda röror
Röror med fisk eller chark, som skagenröra, gubbröra eller laxröra, kan vara osäkra om de inte är nygjorda.
Fråga gärna om:
Tillverkningsdatum
Förvaring
Om fisken varit vakuumförpackad och nyöppnad
Så håller du julmaten säker
Värm maten till minst 70 grader
Undvik mat som stått framme mer än 1–2 timmar
Sätt in rester i kylen snabbt
Följ bäst före-datum på fiskprodukter
Författare: Sofie Låftman Kahlmann
Granskad av: Lotta Andréasson Edman
Publicerad: 2025-11-26

