Påskmat för gravida

Påskmat för gravida – det här kan du njuta av (och det här är bra att undvika)
Påsken bjuder ofta på god mat och härliga stunder med nära och kära. Men om du är gravid kan det dyka upp frågor kring vad som är säkert att äta. Här får du en tydlig och lugn guide till vad du kan njuta av på påskbordet och vad du kan vara lite extra uppmärksam på – enligt Livsmedelsverkets och InfPregs rekommendationer.
Ägg – ja tack!
Ägg är både nyttigt och säkert att äta under graviditeten. De innehåller protein, viktiga vitaminer och mineraler.
Hårdkokta ägg
är ett utmärkt val.
Ägghalvor med topping (som räkor, grönsaker eller majonnäs) är också helt okej.
Tips: Undvik att äta ägg som stått framme länge i rumstemperatur, särskilt på buffé.
Lax, sill och fisk – vad gäller?
Fisk är bra för dig och barnet, men några sorter och tillagningssätt bör undvikas.
Du kan äta:
Varmrökt lax
– om den är nyförpackad och förvarad kallt.
Inlagd sill
från butik – industriellt tillagad och säker.
Tonfisk på burk
– i måttlig mängd (någon gång i veckan).
Vänta med att äta:
Gravad eller kallrökt lax
– om den inte varit fryst i minst tre dygn.
Hemgjord sill
– om du är osäker på tillagning och förvaring.
Stora rovfiskar
(som gädda och abborre från insjöar) – kan innehålla kvicksilver.
Ost och smårätter
Trygga val:
Hårdost (som prästost, grevé, Västerbotten).
Pastöriserad färskost och bredbar ost.
Gratänger, omeletter och andra rätter där ost är ordentligt upphettad.
Undvik:
Mögel- och kittostar (t.ex. brie, gorgonzola) – om de inte hettats upp till minst 70°C.
Opastöriserad ost – ovanligt i Sverige men läs alltid etiketten.
Godis och påskmust – det går fint
Påskgodis och must går bra i rimliga mängder.
Lakrits
bör inte överdrivas – stora mängder kan påverka blodtrycket.
Påskmust
innehåller koffein och socker – inget farligt, men bra att tänka på mängden om du även dricker kaffe.
Buffémat och kallskuret – välj med omsorg
Nyförberedd mat är bäst.
Undvik mat som stått framme länge i rumstemperatur, särskilt kallskuret som rostbiff, leverpastej eller skinka.
Värm gärna rester till minst 70°C om du är osäker.
Varför vissa livsmedel ska undvikas – och när det är bra att kontakta vården
Som gravid är kroppen lite mer mottaglig för vissa bakterier och parasiter, vilket gör att vissa livsmedel kan innebära risk om de inte är rätt tillagade eller förvarade. Det betyder inte att det är farligt att äta vanlig mat – men det är bra att vara informerad.
De vanligaste man vill undvika är:
Listeria
– kan finnas i kallrökt eller gravad lax, opastöriserad ost eller mat som förvarats för länge i kyl.
Toxoplasma
– kan finnas i rått kött eller otvättade grönsaker.
Salmonella/Campylobacter
– kan finnas i rått ägg, kyckling eller mat som stått framme för länge.
För friska personer är dessa sällan något att oroa sig för – men under graviditeten vill vi vara lite extra försiktiga.
Du kan läsa mer hos infpreg.se – Infektioner under graviditet, en trygg och pålitlig källa.
Om du känner dig orolig – det här kan vara bra att vara uppmärksam på:
De allra flesta som råkar få i sig något mindre lämpligt blir inte sjuka alls. Men om du känner dig osäker eller märker något av följande kan det vara klokt att kontakta vården:
Feber över 38 grader
Ont i magen eller diarré
Illamående och kräkningar (mer än vanligt)
Ovanlig sjukdomskänsla, huvudvärk eller muskelvärk
Minskade fosterrörelser (efter vecka 24)
Det är alltid okej att höra av sig om du är osäker – berätta att du är gravid och vad du har ätit, så kan vården snabbt hjälpa dig vidare.
Med lite koll kan du tryggt njuta av påskbordet – och du behöver inte säga nej till det mesta.
Författare: Lovisa Dahl
Publicerad: 2025-04-17
Granskare: Sofie Låftman Kahlmann